Dictatura scrisorilor prin care se cereau butelii sau lemne

      Urmaream zilele trecute, pe site-ul Digi 24, un reportaj „Din interior” despre ultimele scrisori primite de sotii Ceausescu, chiar in decembrie 1989, din partea romanilor, din partea celor care inca mai credeau ca rezolvarea tuturor problemelor lor sta in mainile Elenei si a lui Nicolae. Poporul cerea atunci, prin clasicele scrisori, butelii sau lemne de foc, iar multi dintre ei le trimiteau dictatorilor ode si omagii. Digi 24 a descoperit si scrisoarea trimisa de Ioana Posirca, din satul Bogza, judetul Vrancea, o femeie cu 12 copii, decorată cu titlul de „mama eroina”.

     „Sunt mama de 12 copii, intre 23 si 2 ani si cinci luni. La atatia copii nu mi s-au dat nici lemne, nici o butelie cu care sa pot face fata. In aceasta situatie, vazand ca nici conducerea CAP-ului nu-mi face dreptate, ma adresez dvs. ca o mama iubitoare de copii, rugandu-va din tot sufletul sa-mi faceti dreptate mie, o mama necajita…”, ii scria Ioana Posirca Elenei Ceausescu.

     Astazi, oamenii, care atunci erau convinsi ca sotilor Ceausescu le pasa de necazurile lor, au sansa sa vada care erau standardele de viata ale acestei familii. Am vizitat zilele trecute „Palatul Primaverii”, locuinta privata a Elenei si a lui Nicolae Ceausescu, dar si a copiilor lor, Valentin, Zoe si Nicu. Este o vizita pe care o recomand in egala masura si celor care au trait din plin perioada comunista, dar si celor care au auzit de acele timpuri doar de la parinti sau au citit in carti. Este o experienta revelatoare, dar poate fi si destul de greu de digerat.

Scrisorile familiei ceausescu

     Familia Ceausescu traia in lux. Fiecare membru al familiei avea, in cadrul Palatului, un apartament care cuprindea un birou, un dormitor si o baie (toate baile au elemente suflate cu aur).

dormitorul Elenei Ceausescu

baia familiei Ceausescu

La toate acestea se adaugau dressing-uri imense (la care multe femei din ziua de astazi viseaza), un living impunator, o zona de dining generoasa, o sala de cinema, o gradina de iarna absolut superba, un adevarat centru spa, cu piscina si aparatura pentru diverse tratamente corporale (inclusiv un solar), o gradina exterioara splendida, animata de pauni demni de vederile de altadata.

resedinta familiei Ceausescu

     Toate camerele au lambriuri de lemn sau tapet de matase, covoare scumpe primite de la lideri politici din Orient, picturi si sculpturi de valoare, mobilier atent realizat.

Biroul lui Nicolae Ceausescu

     Sunt multe detalii ale acestei vizite care te lasa fara cuvinte si foarte putine cuvinte care pot descrie cu adevarat senzatiile pe care le traiesti trecand dintr-o camera in alta, vazand inca atarnate pe umerase hainele Elenei Ceausescu si multe alte marturii ale faptului ca timpul a incremenit acolo pentru a sta marturie unei epoci crude, nedrepte, unor timpuri mincinoase si ce nu trebuie sa se repete.

     O singura curiozitate as mai avea…oare ce le-ar mai scrie celor doi dictatori oamenii, care in decembrie 1989 inca mai credeau in sotii Ceausescu, astazi, dupa o vizita la Palatul Primaverii?

Cinematograful familiei Ceausescu

Cinematograful familiei Ceausescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *