Umberto Eco: „Scrisul de mana exprima sufletul nostru!”

„Daca exista scoli de calarie, desi nu mai circulam cu trasura, daca exista cluburi unde putem invata sa navigam, desi nu mai suntem la fel de devotati acestui mijloc de transport precum erau fenicienii in urma cu 3.000 de ani, de ce nu ar exista si scoli de caligrafie unde copiii sa invete sa pastreze vie arta scrisului de mana?”, se intreba, pe buna dreptate, Umberto Eco.

Intr-un editorial publicat in The Guardian, cunoscutul scriitor vorbeste despre stilul dezastruos in care am ajuns sa scriem de mana, dar si despre carentele privind rabdarea si fantezia de care dam dovada atunci cand comunicam in scris. Unde am pierdut toate aceste lucruri pretioase? „Tragedia a inceput cu mult inainte de aparitia computerului si a telefonului mobil”, spune celebrul umanist.
Arta scrisului de mana ne stimuleaza controlul asupra mainii, ne ajuta sa ne coordonam privirea cu miscarea degetelor. Scrisul de mana exprima sufletul nostru, stilul sau personalitatea. Fara indoiala, copiii din ziua de astazi nu vor renunta la noile descoperiri tehnologice. Dar, trebuie sa tinem cont ca intotdeauna umanitatea a stiut sa isi redescopere adevaratele placeri estetice sau sportive pe care civilizatia le-a eliminat ca fiind inutile. Daca nu ar exista, scolile de caligrafie ar trebui inventate si poate ca intr-o zi ele vor deveni o buna afacere pentru cei care au o mana sigura, dar nu si o slujba la fel. Dar aceste scoli exista, totul este sa le cautati pe Internet”, afirma cu mult umor Umberto Eco.

Cutia de scrisori va invita sa redescoperim impreuna fascinatia scrisului de mana, sa ne lasam sedusi de autenticitatea scrisorilor caligrafiate, de cuvintele sculptate in cerneala. Rezultatul este unul greu de cuantificat, va garantam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *